Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Ранна тракийска гробница в могила край с. Бродилово проучва екип на археоложката Даниела Агре. Разкопките в местността Св. Богородица край селото продължават вече седмица. Гробницата е тип сводеста с полуцилиндричен свод и е единствената тракийска гробница в Странджа.
В съседство до нея в по-малка могила е открит иззидан гроб.
Двете могили бяха разкопани от иманяри преди два месеца, които с набиване на шишове са откривали къде точно да копаят. С шишове са пробили и пода на гробницата, за да се уверят, че няма и друго помещение.


Според Даниела Агре гробницата е от ІV век пр. н.е. и е нечувано скъпо за времето си съоръжение. Най-вероятно е принадлежала на богат и влиятелен династ, контролирал добиването на медна руда в Странджа.
„Без всякакво съмнение е, че тук е имало и династичен дом. Надяваме се да го открием. Ако успеем, ще е много интересно. Навярно това е бил най-големият и най-богатият династичен дом. Рудата се е пренасяла по този път, а този, който е контролирал пътя, всъщност е придобил голямо богатство”, споделя археологът Деян Дичев, който е в екипа на Даниела Агре.
Самата гробница има две гробни съоръжения, погребани са двама много богати аристократи. Археолозите допускат в околността да има и друго съоръжение. Това са от най-богатите гробове от този период, гробницата също. В България има 10-12 подобни гробове. Деян Дичев сподели още, че по самия градеж на богатото гробно съоръжение си личи, че става дума за влиятелен династ. Такива гробници безспорно са били построявани за владетели на големи територии, които са обожествявани и почитани като херои. Изграждането им много често е било съпровождано с ритуали. Пред гробницата са носели и преливали вино. Обичаят е такъв, че съдът, с който се носи дар на мъртвия, не се връща, затова и съдовете са били трошени и оставяни в гробницата.
Днес археолозите откриват площадки с пръснати по тях фрагменти от керамика. Цели съдове вероятно е имало в гробното съоръжение, но иманярите са го ограбили. От същия период и подобни са гробните съоръжения от Свещарските могили.
Археологът смята, че по всяка вероятност първоначално е била направена могилата, после част от насипа е отнет. Варовиковите блокове са обработвани на място и после са наслагвани. Стените на гробницата са изработени съвършено, използван е стил, характерен за гръцкото строителство. Гробницата е била отваряна за известно време още в древността и камъните на част от нея са извадени. Най-често отнемането на камъни от едно гробно съоръжение е ставало, за да се преместят в друго гробно съоръжение. Предполага се, че 50-60 години по-късно династичният дом е преместен някъде към Синеморец. Археолозите се надяват да проучат и други могили, за да видят дали няма и по-късен период.

Влиятелен династ,‭ ‬контролирал добива на медна руда в Странджа,‭ ‬е единият от погребаните
Влиятелен династ,‭ ‬контролирал добива на медна руда в Странджа,‭ ‬е единият от погребаните

Влиятелен династ,‭ ‬контролирал добива на медна руда в Странджа,‭ ‬е единият от погребаните

Tag(s) : #archéologie-histoire

Partager cet article

Repost 0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :