Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Parcouru par l'une des principales voies migratoires en Europe, appelée Via Pontica, qui mène les oiseaux du Bosphore jusqu'aux étendues de l'Europe du nord et de la Sibérie en longeant la Mer Noire, la rivière Véléka, site protégé, regorge d’espèces d’oiseaux rares ou en voie de disparition. Sur le cours inférieur du fleuve vivent :

le cormoran pygmée (Phalacrocorax pygmeus),

le cygne tuberculé (Cygnus olor),

le faucon kobez (Falco vespertinus),

la bernache à cou roux (Branta ruficollis),

tandis que les rives de la mer sont peuplées de

la grèbe à cou noir (Podiceps nigricollis),

du cormoran huppé (Phalacrocorax aristotelis),

de la nette rousse (Netta rufina),

de l’érismature à tête blanche (Oxyura leucocephala),

du tadorne de Belon (Tadorna tadorna),

de la sterne caugek (Thalasseus sandvicensis),

de la mouette pygmée,

du puffin des Anglais (Puffinus puffinus), etc.

L'autoroute invisible "Via Pontica"

259 variétés d'oiseaux qui passent en (iata) , dont 149 sont protégés en Europe.

Тази магистрала е няма на пътната карта на България, но тя съществува. Винаги една и съща, само два пъти в годината: на есен от всички краища на Северна, Централна и Източна Европа през Румъния, България и Турция с крайна точка Африка, a на пролет в обратната посока. Пътниците без билет си остават неизменно едни и същи. Преселението по невидимия път, известно като Via pontica, е едно уникално пътешествие, свидетелство за изобретателността и мъдростта на природата, на копнежа на живота за живот. Всяка есен на юг, отдалечавайки се от студа, на юг по посока на слънцето и живота, а на пролет обратно натам, където си отворил очи за първи път.

Маршрутът: Живописната делта на Дунав; езерото Сребърна, плажната ивица на Черно море, през Странджа планина, покрай реките Камчия и Ропотамо; Босфора и Дарданелите и заветната Африка.

Пътниците: над 240 000 щъркела, 30 000 пеликана, многобройни ята от жерави, осояди, мишелови, орли и още много птици, някои от които като царския орел, белоглавия и египетския лешояд, са много редки видове.

Белият щъркел- толкова добре познат. Първия щъркел на пролет, който носи късмет и можеш да си пожелаеш някакво желание. Въобще, птица, която хората обичат и която обича хората.

Divers : tourisme ornitologique,

Strandja - club sauvegarde des oiseaux (aigle royal et faucon de chasse)

http://forthenature.org/news/1549

Теодора Петрова
Отговорник комуникации

БДЗП, проект LIFE+

„Опазване на царския орел и ловния сокол”

Тел. 02 846 59 19

Моб. 0878 599 359

teodora.petrova@bspb.org

www.bspb.org

Bourgas : (Atanasovskoto ézéro et le site résérvé de Poda)

http://www.zonaburgas.bg/?p=56610

http://www.zonaburgas.bg/?p=17592

Tourisme : Migration automnale des oiseaux sur la route Via Pontica, Durée : 8 jours Période recommandée : de Août à Septembre Prix : à partir de 760 €

divers :

Нови домове за птиците в Българово
20 March 2013
Продължава активната грижа за птиците в град Българово. След поставянето и поддържането на хранилки през студените месеци на зимата, пролетта посрещна пернатите ни съседи с нови домове. Къщички за птици поставиха младежите от Бургас, Българово и Айтос по проект „Екодоброволци в действие“.
За направата им помогна собственоръчно и кметът на града - Йордан Йорданов. Бяха използвани както стандартни модели, така и нови варианти за къщички – от тиквени кратуни. Те не само са атрактивни, но са и подходящи за хралупогнездещите птици. Дори силният вятър не попречи на ентусиастите да поставят къщичките на необходимата височина на дърветата в парка на Българово. Акцията веднага привлече вниманието на местните хора, които с удоволствие и симпатия наблюдаваха и дори напътстваха екодоброволците.
Къщичките за птици са важна част от грижата не само за пернатите ни приятели, но и за опазването на биоразнообразието като цяло, защото пойните птици са индикаторите на природата, относно качеството на околната среда. Всеки може да осигури място за живот или гнездене на птиците, които ни заобикалят, особено когато естествените им хабитати около градовете все повече намаляват. В поставената на подходящо място къщичка, освен да отгледат потомството си, птичките могат да се скрият при силна буря, снеговалеж или дъжд.
Изработката и поставянето на къщичките за птици са част от дейностите по проект „Екодоброволци в действие“ на СНЦ „Регионален младежки съюз“ и е финансиран от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“ по линия на „Национална програма за младежта“ 2011 – 2015, подпрограма Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи.

aigle royal, inscrit dans la liste rouge de Bulgarie, en voie de disparition
aigle royal, inscrit dans la liste rouge de Bulgarie, en voie de disparition
aigle royal, inscrit dans la liste rouge de Bulgarie, en voie de disparition

aigle royal, inscrit dans la liste rouge de Bulgarie, en voie de disparition

cigogne noire

cigogne noire

Observation des oiseaux, circuit ornitologique
les chauves souris de Strandja

les chauves souris de Strandja

Tag(s) : #observation oiseaux

Partager cet article

Repost 0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :